Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ανδρική Υπογονιμότητα – Μήπως Σας Έχει Ξεφύγει Κάτι;

Οι ανδρικοί παράγοντες αναμένεται να προκαλέσουν περίπου τριάντα τοις εκατό όλων των προβλημάτων στειρότητας και να συμβάλουν σε ένα άλλο είκοσι τοις εκατό. 

Όποια συμβατική σοφία μπορεί να έχει να πει για το “λάθος” το πρόβλημα είναι ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι η ευθύνη κατανέμεται εξίσου μεταξύ των φύλων.

Ανδρική Υπογονιμότητα

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι ο πιο κοινός τύπος υπογονιμότητας. Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ανδρική υπογονιμότητα σχετίζονται είτε με την ποσότητα ή την ποιότητα του σπέρματος, είτε και με τα δύο.

Είναι σημαντικό για τους άντρες με ανδρική υπογονιμότητα να δουν έναν ειδικό γονιμότητας ο οποίος θα συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις και διαδικασίες για την αξιολόγηση της παραγωγής σπέρματος, την αξιολόγηση της ποιότητας του σπέρματος και τη θεραπεία τυχόν υποκείμενων ζητημάτων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην στειρότητα του άνδρα.

Μελέτες που ξεκίνησαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σε έξι πανεπιστήμια διερευνούν τις συνέπειες της υπογονιμότητας από την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών μεταξύ των νέων. Μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτές μεταξύ των ηλικιών των δεκαπέντε και δεκαεννέα ανεξάρτητα από τις κοινωνικοοικονομικές διαφορές.

Η παραγωγή ή η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να επηρεαστεί από:

 • συγγενείς και γενετικές ανωμαλίες,
 • τραυματισμούς στο γεννητικό σύστημα,
 • θερμότητα,
 • ηλικία,
 • συγκόλληση σπέρματος,
 • οξεία και χρόνια λοίμωξη (συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις),
 • υποσιτισμός,
 • προηγούμενη χειρουργική επέμβαση,
 • αλλεργίες,
 • χρόνια ασθένεια,
 • περιβαλλοντικοί ή επαγγελματικοί παράγοντες (όπως ακτινοβολία),
 • κιρσοκήλη ή
 • ορισμένα φάρμακα. 

Μεταξύ αυτών των φαρμάκων είναι το Tagamet, που χρησιμοποιείται στη θεραπεία έλκους φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. και ορισμένα αντιβιοτικά (ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φυματίωσης). Επίσης, το έντονο κάπνισμα μαριχουάνας και το κάπνισμα γενικά, ο αλκοολισμός και το στρες μπορεί να οδηγήσουν σε ανικανότητα ή αδυναμία εκσπερμάτισης.

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη, μια κιρσική διόγκωση των φλεβών του σπερματικού μυελού, είναι μια πιθανώς θεραπεύσιμη αιτία ανδρικής υπογονιμότητας. Ενώ αυτή η κατάσταση εμφανίζεται σε πολλούς άνδρες με φυσιολογική γονιμότητα, έχει βρεθεί ότι υπάρχει σε σαράντα τοις εκατό των στείρων ανδρών. 

Οι μισοί από τους άνδρες με κιρσοκήλες έχουν μειωμένο αριθμό σπέρματος ή κινητικότητα σπέρματος ή άλλες αλλαγές στην ανάλυση σπέρματος. Οι θεωρίες για την αιτία αυτών των αλλαγών περιλαμβάνουν θερμότητα, πίεση και τοξικές ουσίες από τα διασταλμένα αγγεία.

Γονόρροια

Μόνιμη ή προσωρινή βλάβη στους αρσενικούς όρχεις μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα γεννητικής λοίμωξης ή συστηματικής λοίμωξης. Η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει αρκετή βλάβη στην αρσενική γεννητική οδό για να οδηγήσει προσωρινά σε σημαντική μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. 

Παρωτίτιδα

Η παρωτίτιδα σε ενήλικα άνδρα μπορεί να περιλαμβάνει έναν ή και τους δύο όρχεις και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους όρχεις. Ευτυχώς, συνήθως μόνο ένας όρχεις πάσχει από σοβαρή βλάβη και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, αν και πιθανώς μειωμένος, είναι συνήθως συμβατός με τη γονιμότητα. Οποιαδήποτε συστηματική ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει προσωρινή κατάθλιψη στον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Επειδή πολλές από τις δοκιμές υπογονιμότητας για τις γυναίκες είναι πιο περίπλοκες και ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνες για τους άνδρες, η δοκιμή υπογονιμότητας ξεκινά συχνά με τον άνδρα. Η ανάλυση σπέρματος είναι μια απλή δοκιμή που μπορεί να παρέχει πολλές πληροφορίες

Ζητείται από το αρσενικό να υποβάλει ένα πρόσφατα εκσπερμάτινο δείγμα σπέρματος στον γιατρό ή στο εργαστήριο. Αυτό το δείγμα στη συνέχεια εξετάζεται μικροσκοπικά για να προσδιοριστεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, το μέγεθος και το σχήμα τους και εάν είναι σε θέση να κινηθούν κανονικά. 

Δεν υπάρχει έντονη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ γονιμότητας και στειρότητας στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Οι μετρήσεις κάτω των είκοσι έως σαράντα εκατομμυρίων ανά κυβικό εκατοστό συσχετίζονται συχνά με μειωμένη γονιμότητα, αν και άνδρες με αριθμό πέντε έως δέκα εκατομμυρίων έχουν πατέρα παιδιά. Ένα υψηλό ποσοστό σπέρματος με ανώμαλο σχήμα.

Το σπέρμα μπορεί να αναλυθεί επίσης για αντισώματα και να καλλιεργηθεί για διάφορες λοιμώξεις. Τα επίπεδα ορμονών στο αίμα του άνδρα μετρώνται επίσης για να βεβαιωθείτε ότι ο υποθάλαμος και η υπόφυση λειτουργούν κανονικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Shares