Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αυτοεξέταση Όρχεων – Πώς Θα Την Κάνετε Μόνοι Στο Σπίτι

Ο καρκίνος των όρχεων αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τοις εκατό όλων των καρκίνων στους άνδρες. Ωστόσο, είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου σε άντρες ηλικίας 16 έως 35 ετών και μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε μετά την ηλικία των δεκαπέντε.

Τις περισσότερες φορές επηρεάζεται μόνο ένας όρχεις. Η αιτία του καρκίνου των όρχεων είναι ακόμα άγνωστη. Βρέθηκαν παράγοντες κινδύνου. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Μη διορθωμένοι μη κατεβασμένοι όρχεις σε βρέφη και μικρά παιδιά. (Οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα βρέφη τους ελέγχονται κατά τη γέννηση για μη κατεβασμένους όρχεις.)
 • Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των όρχεων. Εάν δεν ξέρετε, ρωτήστε απλώς.
 • Έχουν το ίδιο δίδυμο με καρκίνο των όρχεων.
 • Τραυματισμός στο όσχεο ή στον όρχι.
 • Είναι πέντε φορές πιο συχνό στους Καυκάσιους από τους Μαύρους.

Τι Είναι Η Αυτοεξέταση Των Όρχεων;

Το TSE είναι μια μέθοδος για άντρες και άντρες να ελέγχουν τους όρχεις τους για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστα εξογκώματα ή εξογκώματα, τα οποία μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι του καρκίνου των όρχεων. Μερικές φορές ο καρκίνος των όρχεων θα εξαπλωθεί, οπότε είναι πολύ σημαντικό να τον εντοπίσουμε νωρίς, έτσι ώστε ο καρκίνος να μην γίνει πιο σοβαρός.

 1. Ελέγξτε τον εαυτό σας μετά από ένα ζεστό ντους. 
 2. Στη συνέχεια, το δέρμα του όσχεου είναι χαλαρό και απαλό.
 3. Γνωρίστε το κανονικό μέγεθος, το σχήμα και το βάρος των όρχεων σας.
 4. Χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια, κυλήστε απαλά κάθε όρχι ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
 5. Προσδιορίστε την επιδιδυμίδα. Πρόκειται για δομή που μοιάζει με σχοινί στην κορυφή και στο πίσω μέρος κάθε όρχεως. Αυτή η δομή ΔΕΝ είναι ένα ανώμαλο κομμάτι.
 6. Να είστε σε εγρήγορση για ένα μικρό κομμάτι κάτω από το δέρμα, μπροστά ή κατά μήκος των πλευρών των όρχεων. Ένα κομμάτι μπορεί να σας θυμίζει ένα κομμάτι άψητο ρύζι ή ένα μικρό μαγειρεμένο μπιζέλι.
 7. Αναφέρετε τυχόν οίδημα στον γιατρό σας.

Εάν έχετε εξογκώματα ή πρήξιμο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο, αλλά πρέπει να ελέγχετε από τον γιατρό σας. Εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί νωρίς, ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας από τους πιο θεραπευτικούς καρκίνους.

Προειδοποιητικά Σημάδια Προβλήματος

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να μην έχει συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

 • Μικρό, ανώδυνο κομμάτι σε έναν όρχι.
 • Διευρυμένος όρχεις.
 • Πόνος στον όρχι.
 • Μια αλλαγή στον τρόπο που αισθάνεται ο όρχις.
 • Διευρυμένα αρσενικά στήθη και θηλές.
 • Αίμα ή υγρό που συσσωρεύεται ξαφνικά στο όσχεο.

Λάβετε υπόψη ότι ο καρκίνος των όρχεων είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος, ειδικά όταν ανιχνεύεται και αντιμετωπίζεται νωρίς. Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε έναν μόνο όρχι και ο άλλος όρχεις είναι το μόνο που χρειάζεται για πλήρη σεξουαλική λειτουργία.

Οι ρουτίνες αυτο-εξετάσεις των όρχεων είναι σημαντικές, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξέταση ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό το άτομο πρέπει να εξετάσει τους όρχεις σας όταν έχετε μια φυσική εξέταση. Μπορείτε επίσης να τους ζητήσετε να σας διδάξουν τον σωστό τρόπο να κάνετε ΜΣΕ. Εδώ είναι για την υγεία σας! Αδραξε την μερα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Shares